W tej zakładce możemy znaleźć ciekawe pomysły na magiczne desery! Są one przepyszne i sprawdzają się na każdej okazji! Poniżej możemy znaleźć przepisy na różne słodkośći!!!
1. Muffiny z prażonymi jabłkami i cynamonem
Składniki:
- 2 jabłka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g masła
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g cukru
- goździki, imbir i gałki
- 125 g kremowego serka
- 1/2 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kosteczkę i włożyć do garnka. Dodać masło, cynamon oraz miód i gotować ok. 10 minut co chwilę mieszając, aż jabłka zaczną się rozpadać.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami.
- Roztopić masło i wlać do miski, dodać mleko i wymieszać rózgą. Wbić jajka i roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę.
- Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier i przyprawy, dokładnie wymieszać łyżką.
- Do suchych składników dodać mokre składniki i wymieszać (delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników).
- Nakładać po 2 łyżeczki masy do każdej papilotki, następnie po łyżeczce jabłek, potem znów ciasto, jabłka i na koniec ciasto. Wykałaczką zrobić „ósemkę” w cieście, w celu zgrubnego przemieszania ciasta z jabłkami.
- Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut (do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu).
- Serek włożyć do miski, dodać cukier puder i ubijać mikserem przez ok. 5 minut aż powstanie bardziej puszysty krem.
- Wycisnąć krem za pomocą szprycy na przestudzone babeczki.
2. Polewa czekoladowa
Polewa nr 1:
- 250 ml śmietanki 30%
- 150 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej) lub gorzkiej
- opcjonalnie 3 łyżki cukru (w przypadku użycia gorzkiej czekolady)
Przygotowanie polewy nr 1:
- Śmietankę umieścić w rondelku i zagotować (z dodatkiem cukru jeśli go używamy).
- Odstawić z ognia, dodać 100 g czekolady połamanej na kosteczki i mieszać aż się rozpuści.
- Dodać resztę połamanej na kosteczki czekolady i ponownie wymieszać (najlepiej rózgą – trzepaczką rózgową), aż otrzymany gładką i lśniącą polewę.
- Polewa będzie jeszcze z czasem gęstniała.
Polewa nr 2:
- 2 łyżki masła
- 250 ml śmietany do zup 18% (gęstej z kubka)
- 4 łyżki kakao (naturalnego, gorzkiego)
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie polewy nr 2:
- Do garnka włożyć masło, dodać śmietanę oraz kakao. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając rózgą (trzepaczką rózgową), aż składniki się połączą w gęstą i lśniącą polewę bez grudek.
- Odstawić z ognia, dodać cukier puder i ponownie wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do miseczki.
3.Kruche ciastka z powidłami
Składniki:
- 1/4 szklanki (60 ml) ciepłego mleka
- 7 g suchych drożdży instant (lub 25 g świeżych)
- 100 g smalcu lub masła
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru + do posypania
- ok. 280 g powideł śliwkowych lub marmolady
Przygotowanie:
- Do kubka z ciepłym mlekiem dodać drożdże, szczyptę cukru i dokładnie rozetrzeć. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
- Smalec lub masło pokroić w kosteczkę i rozetrzeć palcami razem z mąką.
- Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z tłuszczem. Wlać drożdże oraz dodać cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać i połączyć w jednolite ciasto.
- Wyrabiać je przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleić. Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkowywać je na cienkie placki (grubość jak na ciasto pierogowe), w razie potrzeby podsypać stolnicę mąką.
- Kroić na kwadraty o boku ok. 7 – 8 cm. Na środek nakładać po łyżeczce powideł lub marmolady. Zawinąć jeden róg kwadratu na nadzienie, następnie przeciwległy róg zawinąć pod spód ciasteczka.
- Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec na złoty kolor przez ok. 10 minut.
- Powtórzyć z resztą ciasta. Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Życzymy zrobienia przepysznych magicznych pyszności!!! ♥