Magiczne desery

W tej zakładce możemy znaleźć ciekawe pomysły na magiczne desery! Są one przepyszne i sprawdzają się na każdej okazji! Poniżej możemy znaleźć przepisy na różne słodkośći!!!

 

1. Muffiny z prażonymi jabłkami i cynamonem

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g masła
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • goździki, imbir i gałki
  • 125 g kremowego serka
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kosteczkę i włożyć do garnka. Dodać masło, cynamon oraz miód i gotować ok. 10 minut co chwilę mieszając, aż jabłka zaczną się rozpadać.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami.
  3. Roztopić masło i wlać do miski, dodać mleko i wymieszać rózgą. Wbić jajka i roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę.
  4. Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier i przyprawy, dokładnie wymieszać łyżką.
  5. Do suchych składników dodać mokre składniki i wymieszać (delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników).
  6. Nakładać po 2 łyżeczki masy do każdej papilotki, następnie po łyżeczce jabłek, potem znów ciasto, jabłka i na koniec ciasto. Wykałaczką zrobić „ósemkę” w cieście, w celu zgrubnego przemieszania ciasta z jabłkami.
  7. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut (do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu).
  8. Serek włożyć do miski, dodać cukier puder i ubijać mikserem przez ok. 5 minut aż powstanie bardziej puszysty krem.
  9. Wycisnąć krem za pomocą szprycy na przestudzone babeczki.

2. Polewa czekoladowa

Polewa nr 1:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 150 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej) lub gorzkiej
  • opcjonalnie 3 łyżki cukru (w przypadku użycia gorzkiej czekolady)

Przygotowanie polewy nr 1:

  1. Śmietankę umieścić w rondelku i zagotować (z dodatkiem cukru jeśli go używamy).
  2. Odstawić z ognia, dodać 100 g czekolady połamanej na kosteczki i mieszać aż się rozpuści.
  3. Dodać resztę połamanej na kosteczki czekolady i ponownie wymieszać (najlepiej rózgą – trzepaczką rózgową), aż otrzymany gładką i lśniącą polewę.
  4. Polewa będzie jeszcze z czasem gęstniała.

Polewa nr 2:

  • 2 łyżki masła
  • 250 ml śmietany do zup 18% (gęstej z kubka)
  • 4 łyżki kakao (naturalnego, gorzkiego)
  • 4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie polewy nr 2:

  1. Do garnka włożyć masło, dodać śmietanę oraz kakao. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając rózgą (trzepaczką rózgową), aż składniki się połączą w gęstą i lśniącą polewę bez grudek.
  2. Odstawić z ognia, dodać cukier puder i ponownie wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do miseczki.

3.Kruche ciastka z powidłami

Składniki:

  • 1/4 szklanki (60 ml) ciepłego mleka
  • 7 g suchych drożdży instant (lub 25 g świeżych)
  • 100 g smalcu lub masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru + do posypania
  • ok. 280 g powideł śliwkowych lub marmolady

Przygotowanie:

  1. Do kubka z ciepłym mlekiem dodać drożdże, szczyptę cukru i dokładnie rozetrzeć. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. Smalec lub masło pokroić w kosteczkę i rozetrzeć palcami razem z mąką.
  3. Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z tłuszczem. Wlać drożdże oraz dodać cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać i połączyć w jednolite ciasto.
  4. Wyrabiać je przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleić. Przełożyć do miski, przykryć folią i  odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  5. Ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkowywać je na cienkie placki (grubość jak na ciasto pierogowe), w razie potrzeby podsypać stolnicę mąką.
  6. Kroić na kwadraty o boku ok. 7 – 8 cm. Na środek nakładać po łyżeczce powideł lub marmolady. Zawinąć jeden róg kwadratu na nadzienie, następnie przeciwległy róg zawinąć pod spód ciasteczka.
  7. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec na złoty kolor przez ok. 10 minut.
  8. Powtórzyć z resztą ciasta. Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem.

Życzymy zrobienia przepysznych magicznych pyszności!!! ♥

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *