Jak wiecie sałatki jest to najlepsze jedzenie na świecie! Nie dość, że zdrowe to również syte.
Poniżej znajdziecie przepisy na moim zdaniem TOP 3 sałatki!!!!!!
1. Sałatka grecka
Składniki:
- 2 pomidory
- 4 ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 250 g oryginalnego sera greckiego, sera feta
- 4 łyżeczki suszonego oregano
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, następnie pokroić na jeszcze mniejsze kawałki.
- Ogórki obrać (można pozostawić miejscami paseczki zielonej skórki), przekroić wzdłuż na pół a następnie na grubsze półplasterki.
- Cebulę cienko poszatkować. Oliwki przekroić na połówki.
- Wszystkie składniki umieścić w jednej większej salaterce lub w 4 mniejszych, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Na wierzchu położyć plasterki sera feta. Posypać suszonym oregano i polać oliwą. Można doprawić solą, ale ser feta jest już dość słony.
2. Sałatka jajeczna z porem i szynką
Składniki:
- 14 muszli makaronowych
- 3 jajka
- 1/2 pora (biała część)
- 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
- 10 dkg szynki
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- sól oraz pieprz
Sposób przygotowania:
- Pora dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę.
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy.
- Szynkę kroimy w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem, jogurtem oraz przeciśniętym czosnkiem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Muszlę makaronowe gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, studzimy i wypełniamy sałatką. Do czasu podania przechowujemy w lodówce przykryte folią spożywczą aby nie obeschły.
3. Sałatka brokułowa z szynką i jajkami
Składniki:
- pół brokuła
- pół główki sałaty
- 1 papryka
- 4 rzodkiewki
- 5 jajek
- 10 dkg chudej szynki
- kiełki rzeżuchy
sos:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- sól oraz pieprz – tylko i wyłącznie dla smaku
Sposób przygotowania:
- Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki i wysypujemy na dno miseczki.
- Brokuły gotuje na pół miękko, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
- Szynkę oraz paprykę i rzodkiewki kroimy w dość dużą kostkę.
- Jajka gotujemy na pół twardo, obieramy i kroimy na kawałki.
- W miseczce na sałatę wykładamy połowę jajek, na jajka połowę warzyw,na to szynkę.
- Na szynce układamy drugą połowę jajek i resztę warzyw.
- Robimy sos: mieszamy wszystkie wymienione składniki, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Sałatkę obsypujemy kiełkami rzeżuchy i polewamy sosem.
ŻYCZYMY UDANEGO PRZYGOTOWANIA SAŁATEK!!!!
SMACZNEGO KOCHANI!