Przepisy na ciekawe sałatki

Jak wiecie sałatki jest to najlepsze jedzenie na świecie! Nie dość, że zdrowe to również syte.

Poniżej znajdziecie przepisy na moim zdaniem TOP 3 sałatki!!!!!!

1. Sałatka grecka

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 4 ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 250 g oryginalnego sera greckiego, sera feta
  • 4 łyżeczki suszonego oregano
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, następnie pokroić na jeszcze mniejsze kawałki.
  2. Ogórki obrać (można pozostawić miejscami paseczki zielonej skórki), przekroić wzdłuż na pół a następnie na grubsze półplasterki.
  3. Cebulę cienko poszatkować. Oliwki przekroić na połówki.
  4. Wszystkie składniki umieścić w jednej większej salaterce lub w 4 mniejszych, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Na wierzchu położyć plasterki sera feta. Posypać suszonym oregano i polać oliwą. Można doprawić solą, ale ser feta jest już dość słony.

 

2. Sałatka jajeczna z porem i szynką 

Składniki:

  • 14 muszli makaronowych
  • 3 jajka
  • 1/2 pora (biała część)
  • 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 10 dkg szynki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól oraz pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pora dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy.
  3. Szynkę kroimy w drobną kostkę.
  4. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem, jogurtem oraz przeciśniętym czosnkiem. Całość doprawiamy do  smaku solą i pieprzem.
  5. Muszlę makaronowe gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, studzimy i wypełniamy sałatką. Do czasu podania przechowujemy w lodówce przykryte folią spożywczą aby nie obeschły.

 

3. Sałatka brokułowa z szynką i jajkami

Składniki:

  • pół brokuła
  • pół główki sałaty
  • 1 papryka
  • 4 rzodkiewki
  • 5 jajek
  • 10 dkg chudej szynki
  • kiełki rzeżuchy

sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • sól oraz pieprz – tylko i wyłącznie dla smaku

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki i wysypujemy na dno miseczki.
  2. Brokuły gotuje na pół miękko, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
  3. Szynkę oraz paprykę i rzodkiewki kroimy w dość dużą kostkę.
  4. Jajka gotujemy na pół twardo, obieramy i kroimy na kawałki.
  5. W miseczce na sałatę wykładamy połowę jajek, na jajka połowę warzyw,na to szynkę.
  6. Na szynce układamy drugą połowę jajek i resztę warzyw.
  7. Robimy sos: mieszamy wszystkie wymienione składniki, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  8. Sałatkę obsypujemy kiełkami rzeżuchy i polewamy sosem.

ŻYCZYMY UDANEGO PRZYGOTOWANIA SAŁATEK!!!! 

SMACZNEGO KOCHANI!