Przepisy na ciasta

W tej zakładce znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta na świecie!! A oto 3 z nich:

1. Kinder country

Składniki:

  • 350 ml śmietanki słodkiej 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g herbatników (w tortownicy o śr. 21 cm. wyszło 100 g herbatników)
  • 2 białe czekolady
  • 2 mleczne czekolady
  • 3 szklanki płatków Nestle Kangus + garść na wierzch

Przygotowanie:

  1.  Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej,ostudzić.
    200 ml śmietany ubić na sztywno ,dodać serek mascarpone,zmiksować na wolnych obrotach dolewając pomału ostudzoną białą czekoladę.Wsypać Kangusy (3 szklanki) i wymieszać łyżką.
  2. W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne,ostudzić.Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno,dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać ,aż składniki się połączą.
  3.  Formę do pieczenia lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć herbatniki     jeden koło drugiego,wlać jasną masę,wyrównać,ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną.Wierzch posypać garścią Kangusów , wstawić do lodówki na ok 2 godziny.

Moje  porady:

Kangusów należy dodać tyle aby masa była dość tęga ,u mnie wyszło 3 szklanki.

Śmietanę należy ubić na sztywno,dodać serek mascarpone i nadal ubijać ,aż masa stężeje,dopiero potem pomalutku wlewać ostudzoną rozpuszczoną białą czekoladę ciągle miksując.Dodać kangusy i wymieszać łyżką.

Jeżeli po 2 godzinach ciasto ci się rozpływa ,pozostaw je w lodówce na noc ! Kangusy na pewno napęcznieją i ciasto zrobi się tęgie.
Do ubicia śmietanki można dodać śmietan fix.

 

2. Pani Walewska

Składniki:

  • ciasto kruche: 200 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo: 300 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • 2 szklanki bakalii ( u mnie 100 g rodzynek, 100 g suszonej żurawiny, 100 g orzechów włoskich )
  • masa: 500 ml mleka
  • 1 duży budyń waniliowy
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicy siekamy masło z mąką, żółtkami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy szybko ciasto, dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na cienki placek i wykładamy na blaszkę (25 cm na 36 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Ubijamy pianę z dwóch białek i jednej łyżki cukru, wykładamy na jedno ciasto, posypujemy jedną szklanką bakalii. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Tak samo wykonujemy drugie ciasto, czyli dżem, potem piana z 2 białek i bakalie.
  2.  Gdy ciasta się pieką gotujemy mleko, w połowie szklanki mleka mieszamy budyń z cukrem. Jak ciasta są upieczone i wystudzone tak jak i budyń to ucieramy masło na puszystą masę dodając po łyżce budyniu. Gotową masą przekładamy nasze ciasta.
    Powiem że powinnam ciasto upiec na mniejszej blaszce np. 25 na 25 cm, bo ciasto kruche było za cienkie.
    Jednak to nie wpłynęło negatywnie na jego smak.

 

3. Pascha 

Składniki:

  • 2 litry mleka
  • 1 laska wanilii
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 6 jajek
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • bakalie

Sposób przygotowania:

  1. Bakalie namoczyć, jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno. Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię.
  2. Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki. Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Można to zrobić mikserem. Jeśli masa serowa wydaje się zbyt sucha dodać do niej 2 – 3 łyżki śmietany kremówki. Do masy dodać bakalie, wymieszać. Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.
       SMACZNEEEGO!       ♥  ♥  ♥       ♥  ♥  ♥